Det är väldigt lätt att bli hemmablind, men det finns mycket att upptäcka i sin närhet. Lätt för oss som bor här, men vi har många besökare som också ska kunna ta del av vår vackra natur. Vi vill att alla ska trivas här genom att hitta våra smultronställen.
                                     Välkomna till Gryt och Fyrudden.

         ALLEMANSRÄTTEN
Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Om du vill läsa mer om allemansrätten och vad som gäller i olika sammanhang, klicka på länken till Naturverkets hemsida:

https://visit.valdemarsvik.se/turistinformation/allemansratten/ 

Karta över vandringsled och naturreservat Fyrudden-Ekön

Eköns karta

                                        Lilla Vik- Kärlekens trädgård
På vägen ut till Breviksnäs ligger Kärlekens trädgård, ett besök här från tidig vår till sen höst är ett måste. Många har upptäckt denna vackra trädgård som Karola Messner byggt upp, en skog full av Rhododendron av ett antal sorter, tulpaner och andra vårblommor. Rosor i hundratals sorter och färger och en magnifik konst både ute och  inne.
Ring för bokning: 0730 545105 http://www.lilla-vik.se/

 


 

Harstena- en genuin gammal fiskeplats
https://www.harstena.se/
Harstena har en lång historia, en ö i Gryts norra skärgård. Redan 1543 fanns det människor som bodde och verkade på Harstena. Ön är känd för den väl bevarade skärgårdsmiljön, dess storslagna natur och för den säljakt som bedrevs här. Idag finns ett sälmuseum, men även skolan drivs som museum. Här finns också en populär gästhamn, restaurang, rökeri, bageri samt kiosk. Hit går många turer med båt, bl.a Östgötatrafiken och Postbåten går året runt. Så ett besök hit kan göras även på vintern.

Östgötaleden

Sträckan mellan Fyrudden och Valdemarsvik är ca 2 mil lång, många väljer den lite kortare del av leden med start vid Fyrudden. Klättringen kan vara svår, men utsikten är väldigt vacker. Leden går från Fyrudden till Hosum bitvis vid vattnet, här finns grillplatser, "Alguts grotta" är värd ett besök, liksom utsiktstornet vid Slångudden liksom jättegrytorna där.
 Mer info:https://www.visitostergotland.se/144502/Ostgotaleden-i-Valdemarsvik/


Häradskärs Fyrplats
Häradskär ligger i det yttersta havsbandet med nyrenoverade f.d lotsbostäder och fyrvaktarutkiken. Många fågelskådare besöker ön årligen för att räkna och ringmärka fåglar.
Fyren som ligger på Stångskär ritades av Gustav von Heidenstam och är ett välkänt landmärke för sjöfarare sedan 1863. Varje år i augusti infaller Fyrarnas dag, då har man möjligheten att få klättra upp och guidas i fyren.
Här kan man hyra: www.haradskarsfyrplats.se.                                         Björkudden -Gryts Hembygdsgård
Björkudden är en av Gryts vackraste platser, här finns tid för eftertanke och rekreation. Man får besöka Björkudden, ta med sitt kaffe dit och ta ett dopp.
Hembygdsföreningen arrangerar Valborgsmässoelden och årligen den populära Sommarfesten ute på Björkudden. Vill man få en guidad visning kan man kontakta någon i styrelsen.

 

Ekön Camping och naturreservat

Ekön är säkerligen en av de mest besökta platserna i Gryt. På sommaren är det många campare, men även människor som kommer hit för att sola och bada bland klipporna. Stranden är långsträckt, med utsikt över horisonten. Utanför går farleden med många båtar som passerar under sommaren.
På Ekön, kan man äta lunch/middag, fika & äta glass, spela minigolf och boule under sommarsäsongen. Här finns också grillplatser utmed stranden.

Paddla kanot - Ut och Njut i Gyt
På Ekön håller Ostkustens kajak till. Man hyr ut kajaker/kanoter, SUPboards och arrangerar paddlingsutflykter, prova-på att paddla och månskenspaddling.
https://ostkustenkajak.se/

Elljusspår finns i Gryt, start vid Sandgärdesbadet

Sandgärdet- kommunal badplats
Sandgärdet har blivit allt med populärt, nya bryggor och nytt sanitetshus. Badplatsen är särskilt lämpad för barn eftersom det är långgrunt innanför bryggan.
Gryts IF arrangerar simskola under några veckor i sommartid. 

Gubbö kupa

Kupan som är ett kumel, var tidigare en s.k vårdkase, som omnämndes först 1644 (och som brann ner 1813). Kupan är belägen 30 meter över havet. Själva kumlet som är 4 meter högt restes 1826.  Kumlet är välbesökt och många båtar kan ses i viken, stigen upp till kumlet är enkel att ta sig fram på. Väl uppe vid kupan får man en utsikt som sträcker sig nästan över hela Gryts skärgård. 

Jättegrytor vid Gryts brygga

Jättegrytor bildades av smältvatten från inlandsisen, genom kraftiga strömvirvlar som liknande borrmaskiner svarvade hål i berget. I botten av vissa grytor ligger s.k löpstenar som hjälpt till att fördjupa hålen.
I Gryt finns flera jättegrytor här, den på bilden,  finns ovan Gryts brygga.
 

Waldemarsviks Golfklubb 
är beläget vid Lövdalen längs väg 212, mittemot bensinmacken/infart Lundby.

Gryts kyrka och Sankt Olofs kapell
Under sommaren står kyrkan och kapellet öppet för besök och meditation.
Gryts ursprungliga kyrka byggdes troligen på 1300-talet och låg norr om nuvarande kyrka. Den revs på 1700-talet. Den gamla kyrkans sakristia finns kvar, om än rejält om- och tillbyggd och fungerar nu som en ”lillkyrka” och heter S:t Olofs kapell. Den används till gudstjänster och kyrkliga handlingar framför allt vintertid.
 

Gryts bibliotek öppet måndagar och torsdagar

Biblioteket som  drivs ideellt av Gryts Biblioteksförening, är beläget på baksidan av Gryts Församlingshem. Här finns många nya och gamla böcker att låna.
Från 15 maj till 14 augusti är biblioteket öppet kl. 18-20, 15 augusti till 14 maj kl. 18-19.

Spela boule i Gryt tisdagar och torsdagar under sommaren
                      Plats: Anderssons väg mitt i Gryt

 Grytsloppet arrangeras av Gryts Idrottsförening 

Grytsloppet arrangeras på Påskdagen med start vid Gryts skola och loppet är ca 5 km med mål vid Skärgårdspensionatet.
Gryts IF arrangerar även Skidans dag i mån av tillgång till snö.  Vid Sandgärdesbadet finns ett utegym samt start för elljusspåret. Man spårar även skidspår på gärdet vid Hagaborg de vintrar det finns snö.
 

Segeltävlingar i Fyrudden

Flera segeltävlingar arrangeras under sommaren i Gryts skärgård, den största är WOR, Valdemarsviks Ostkustregatta.  Tävlingen går i augusti med start och mål i Fyrudden.
Ett stort samarbete med Snäckevarp Sailweek startade sommaren 2021, vilket betyder att ungdomar får lära sig segla optimistjolle och tvåkrona. Snäckevarp Sailweek har under ca 40 år lärt ungdomar sjövett och att få lära sig segla.  2021seglade 72 barn/ungdomar vilket är rekord.