Gryts Sockenförening 1972-2022 en pigg 50-åring som är aktiv i allra högsta grad

Lite kuriosa:
1952 genomf
ördes den första av 1900-talets två genomgripande kommunreformer i Sverige. Den påverkade inte Gryts kommun då, men som vid nästa indelningsreform år 1971 genom sammanslagning gick vi upp i Valdemarsviks kommun.

Gryt upphörde som tätort år 2000. Men blev åter en tätort 2015, då småorten växte samman med Snäckevarp och Fyrtorp och Fyrudden.

Gryts socken börjar vid Karlskog, sträcker sig ut i Gryts skärgård, Fredriksnäs, Breviksnäs, Sylvik och Hosum. Totalt 180,4  kvkm varav 174,9 kvkm är land.
Efter att Gryts gick upp i Valdemarsviks kommun bildades en studiecirkel 1971för att fortsätta det arbete vi än i dag bedriver genom att verka för att utveckla Gryt och att ta tillvara på Grytsbornas intresse. Det gjordes till och med ett TV-program som kallades TRU där studiecirkelns medlemmar deltog i. Därefter bildades Gryts Sockenförening.
Under 1980-talet lade man ner föreningen för att väcka upp den igen efter några år. Sedan dess har den varit aktiv. Tyvärr saknas dokumentation och protokoll från tidiga år.

Idag har vi från och med i år en stark ny styrelse med medlemmar som är driftiga på olika områden och vi driver nya projekt. Inte minst Gamlebofjärdens naturreservat.

                         En smörgåstårta och lite bubbel skänktes till Åldersro.

Lite mingelbilder från 50-årsfesten som hölls på Gryts Bygdegård 15 december.

Här bjöds på alkoholfri bubbel med lite snacks

Föreningens ordförande Cia Lindkvist Steén och kassören Anders Carlsson

Smörgåstårtor på lång rad

Ulf Larsson i samspråk med två av de som var med redan i starten av Sockenföreningen
Janne och Gudrun Svensson från Bokö.

Mycket prat över borden blev det. Här Barbro Jansson och Monika Henriksson

Kenneth Lindkvist, Harstena pratar gamla minnen med Janne Svensson. Harstena Turistservice är vår största sponsor. I Bakgrunden ser vi också Gunni Lindkvist.

Ylva Gernandt och Eva Lennartsson

Lars-Åke Carlsson en av våra musiker, Barbro Jansson och Christer Steén

Lars-Åke Carlsson och Sven-Erik Larsson förhöjde julstämningen med sin musik.

Magnus Ek ordförande i "Hela Sverige ska leva" gav oss hopp om att Gryt inte är en utflyktsort utan en inflyktsort. Magnus är en stor förebild med sin drivkraft för hur landsbygden kommer att ha stor betydelse i utvecklingen för resten av Sverige.