Grannsamverkan
Grannsamverkan är inte bara att hålla stölder av t.ex. båtmotorer borta. Det är så mycket mer. Att grannsamverka gör vi genom eftertanke, välvilja och vänlighet mot varandra.
Lite tips hur vi grannsamverkar på ett bra sätt:
- Just nu mår många människor väldigt dåligt, det är mycket i media om Covid, Ryssland -Ukraina -USA, Elpris, cyberattacker och bensinpris. Det skjuts ihjäl folk till höger och vänster, det sprängs lite här och var i hela landet och vi får se helt makabra bilder från kriget som sätter sina spår, inte bara i Ukraina utan hela omvärlden. Och så mycket mer som är jobbigt för en del människor. Vi vet så lite om vad som händer framöver. Det gäller att vi är rustade, vi som bor här. Och tar hand om varandra.Varje dag.
Det är nu vi måste grannsamverka lite mera genom att bry oss mer än vanligt.
Ring till de som är ensamma, den som kanske är sjuk behöver prata bort en stund.
Att bry sig kan betyda så mycket mer för andra. Erbjud din hjälp.
- Vi bor på en plats där hjälpen ibland kan vara lite långt borta. Allra helst när läget är akut. Då är det bra att vara förberedd innan.
Se till att din mobiltelefon alltid är laddad, ha ljus och batterier hemma. Och ladda skafferiet med konserver, bröd och frukt och ha alltid en dunk med rent vatten. Ett strömavbrott kan vara länge om det är oväder.
På vintern är det bra att alltid ha mössa och vantar i bilen ifall man skulle bli stående med sin bil. Att alltid ha en reflexväst till hands i bilen. Bakom ryggstödet är den bäst att kunna nå innan du öppnar bildörren och kliver ur.
- I Gryt har vi en brandvärnskår, beläget vid infarten till Gryt. En förlängd arm tills brandkåren från Valdemarsviks brandkår anländer.
I förebyggande syfte bör man se till att ha en fungerande brandsläckare inom räckhåll, en brandfilt är också bra. Och kolla din brandvarnare så att den fungerar.
Om det brinner, kontrollera om någon finns kvar inne i huset genom att ropa. Gå inte in i ett brinnande hus.
- Håll koll på var hjärtstartare finns, redan innan de behövs. Ta till dig hur HLR fungerar. Din hjälp kan betyda liv, viktigast att göra något, man kan inte göra fel. Vi vet inte vem som drabbas nästa gång, det kan vara du eller jag.
Läs mer under fliken Rädda liv -lär dig hur du kan hjälpa andra
- Om du kommer först till en olycksplats. Kontrollera om någon är skadad. Larma 112. Om du ser att någon annan redan är på plats, kolla om din hjälp behövs annars åk vidare. Varna andra trafikanter att en olycka skett. Det är inte tillåtet att fotografera olyckor för att sedan lägga ut på sociala medier.
Ha en extra filt i bilen som kan behövas vid ett chocktillstånd. Prata med och sitt kvar vid den som är skadad eller chockad, håll handen. Se till att de håller sig varma.
När man kommer först till en olycksplats måste man handla rationellt och behålla lugnet. Tala sakta till den drabbade. Och att efteråt prata igenom det som hänt med någon som kanske upplevde samma sak, eller med någon som kan lyssna. Varje svår upplevelse är olika för oss människor. Vi är olikt känsliga. Men kom ihåg att du får en enorm styrka när det gäller.
- På sommaren när det är mycket turister/gäster här, olyckor händer mer den årstiden. Prata med den som drabbats och berätta var vårdcentralen finns, eller apotek. Det kan vara stukningar, kläm-och stickskador, brännskador, orm-och insektsbett etc. Erbjud din hjälp om du ser att någon gjort sig illa eller mår dåligt.
- Se om ditt egna "hemmaapotek", plåster, tryckförband, lindor, och smärtstillande.
Det kan vara till hjälp även för grannen eller någon annan.
Förvara en nyckel till ditt hus hos någon granne, du litar på, tala om när du reser bort så grannar kan hålla koll på ditt hus och låt lampor gå på timer. Ett mörkt hus är inbjudande för oärligt folk. Lås eller töm din egen brevlåda.
- Naturligtvis ska vi fortsätta förhindra stölder. Och det kan vi hjälpas åt genom att ha koll på båtar, bilar och hus.
- Samarbetet med våra poliser här i vår kommun är bra.
Lägg de här telefonnumren på minnet:
020 999 444 till Trafikinfo rapporterar man störningar i trafiken, hinder eller olyckor.
112 SOS Larm för akuta händelser för ambulans, brandkår eller allvarlig olyckshändelse.
11414 tipsa Polisen
0200 29 00 90 Sjöräddning i förebyggande syfte som inte gäller direkta personskador.