Sixten var en person man aldrig glömmer

Jag hade förmånen att få träffa Sixten, han kunde allt om Gryt. Jag lyssnade på vad han berättade och som jag memorerade för att själv kunna berätta vidare. Sixten finns inte länge, men hans kunskap och berättande finns bevarat. Sixten är min förebild och han kommer alltid finnas i mitt hjärta.   
 Läs hans blogg:   http://sixtenmagnusson.blogspot.com/2013/ 

      

                    Så här skrev Henning Mankell om Gryt:

        " Ödsligheten och tystnaden finns fortfarande bevarad i Gryts Skärgård. 
          Där kobbarna reser sig både börjar och slutar det land som heter Sverige"

Då ska vi veta att Henning var hängiven vår skärgård och tillbringade mycket tid här.
Läs hans bok "Svenska gummistövlar" som utspelar sig i Gryt och Fyrudden.
Han tillbringade sina barndomssomrar på ön Skinnarholmen, och som äldre köpte han ön Tväsäcken sydost om Fångö. Han återkom alltid till Gryt vart än i världen han befunnit sig.  I Gryt kände han ett visst lugn. Henning Mankell avled 2015.

Lite kuriosa och onödigt vetande:
Under 1980-talet ägde Björn Borg ett hus på Kättilö vid Barösund. Här byggde han en egen tennisbana. Han var på den tiden gift med Mariana Simionescu. Han köpte huset av Curt Nicolin,  som var svensk företagsledare i ASEA och även SAS.                                       
Visste ni att: (lite kuriosa)?

Från 1985 och en bit in på 1990-talet fungerade den lilla stugan nere vid Snäckuddens strand som en skrivarlya för en rad kända författare knutna till Norstedts förlag.
Bland annat: Ebba Witt-Brattström, Horace Engdahl, Herman Lindqvist, Jan Guillou, Jonas Gardell, P-O Enqvist och Maj Sjöwall. Dessutom Torgny Lindgren, Annika Hagström, Åke Edvardsson,  Bengt Ohlsson, Agneta Pleijel och Agneta Klingspor.