Har man ingen båt, så kan man ändå ta sig ut i skärgården för att fira midsommar.
Att kliva ombord på Ellen af Harstena får mig att minnas mina barndomssomrar i Blekinge skärgård, där man fick åka på liknande sätt för att ta sig ut på öarna.
Idag är det Kenneth och Maja som tar oss ut till Harstena. Lite annorlunda än de turer vi gjorde i december och i maj.

Från Fyrudden går ungefär vid samma tid Leonore av Gryt ut, med Jacob bakom spakarna. Han ska också köra runt folk till olika öar.

Vi ser också Trivseludden, från en annan vy, från sjösidan.

Ellen af Harstena byggdes 1885 på Motala Mekaniska Verkstad, sedan dess har hon hunnit vara både i Norrland, insjöar och på Västkusten. Nu är hon äntligen tillbaka i Östergötland och här i vår vackra östgötska skärgård!
Det är fantastiskt hur väl Ellen blivit omhändertagen och hur fint det är ombord. Inredningen är som nyrenoverad. Så vacker hon är.

Ombord kan man följa med på sjökortet på storbildsskärm var båten befinner sig. Kenneth, som kan de här vattnen som sin egen ficka, guidar oss runt och meddelar när klockan slår sex glas att då öppnar baren. Han berättar att Fyrudden aldrig haft någon fyr, namnet kommer från fyra torp (alla heter Fyrtorp) Andra påstår att det fanns en fura som stod på udden. Fyr är lika med fur. Kenneth berättar också om alla skolor som fanns på öarna. Och till och med en affär fanns på den ö som heter Skinnarholmen.

Ämtö är första anhalten, där ska många ska gå av för att fira midsommar i de hyrda stugorna på ön. Att navigera där är inget för en ovan, här ligger en makramé av ankartampar bak alla segelbåtar. Men Kenneth klarar av detta med glans.

I Harstenas hamn är det fullt med båtar av olika storlekar, det märks att midsommarfirandet på Harstena verkligen är så populärt. Det är trångt mellan båtarna.
På Loftet kan man åtnjuta oxfilé eller smörstekt torsk och andra smakfulla rätter.
I handelsboden finns både glass och godis och självklart som sig bör, rökt fisk. Några hundra meter bort finns också ett bageri med nybakat bröd.

Överallt ser man svenska flaggor fladdra lite slappt i den lätta vinden, att räkna hur många det är, är väldigt svårt. Men de finns överallt på ön. Både stora och små. I trädgårdarna är långborden uppdukade med blommor, servetter och en massa sommarmat. Det här är svensk sommar verkligen.

I hamnen hittar vi även Isabelle, som var´en mycket omtyckt hamnvärd i Fyrudden. Lika glad som vanligt. hon är saknad.

Vi missade majstången, vi var ju tvungna att kliva ombord igen på Ellen för att ta  oss hem till Fyrudden. innan stången skulle resas och dansen skulle börja. Men lite lagom trötta i fötterna och av värmen kändes det ganska bra att kliva ombord.
   Vi passerade Armnösundet, vilket är en sval och fin oas att tuffa igenom.

Lite fler bilder från Harstena, en envis skriande mås, en konstig "konst" och en fin vy

Fler borde uppleva Harstena som är vackert oavsett årstid. Men att ta en tur med Ellen af Harstena är något speciellt. Tack Kenneth och Maja för en fin dag.